вторник, 15 декабря 2015 г.

Етап 3

Наступний етап нашої роботи ми хочемо почати зі слів В.Гюго"Кому загрожує небезпека?Усім .Хіба ви не бачите, що перед вами терези, на одній шальці яких ваша всемогутність, а на іншій  - ваша відповідальність?"Що ж ми їмо - продукти чи хімію?Вивчення хімії слід піднести на інший рівень - свідомої діяльності,тому сьогодні ми познайомимось з класифікацією харчових добавок та їх кодами (Е - числами),а також дізнаємось які являються забороненими.
  • Е100-Е199 – барвники - підсилюють колір продукту.  Містяться в безалкогольних напоях, морозиві, кондитерських виробах.
  • Е200-Е299 – консерванти- запобігають розмноженню бактерій, вірусів, грибів та подовжують термін зберігання харчів. Знаходяться в більшості консервів, шоколаді, чіпсах, сухих супах, винах.
  • Е300-Е399 – антиоксиданти-зберігають свіжість продукту. За правилами, в одному продукті може міститися лише один антиоксидант. Знаходяться в жирних продуктах, вині, пиві, лимонаді, кисломолочних продуктах, ковбасах, маслі, шоколаді.
  • Е400-Е499 – стабілізатори, емульгатори, загусники, желюючі речовини та ущільнювачі -  зберігають консистенцію продукту, підвищують в’язкість. Без них неможливо виготовити майонез, соуси, йогурти, непрозорі безалкогольні напої, деякі кондитерські вироби.
  • Е500-Е599 –  регулятори кислотності,  поліпшувачі, розрихлювачі використовують переважно у хлібопекарні та кондитерській справі. Такі поліпшувачі дозволяють використовувати низькосортну сировину, спрощувати процес виробництва та зменшувати затрати часу, зберігаючи при цьому привабливий вигляд товару. Речовини проти злежування використовують при виробництві приправ. У сучасній харчовій промисловості застосовують понад дві тисячі різноманітних приправ. Проте природні прянощі майже не використовуються – їх витіснили синтетичні суміші, які застосовують в стравах фастфудів і східної кухні.
  • Е600-Е699 – підсилювачі смаку та аромату. У процесі зберігання та переробки продуктів харчування кількість нуклеїнів – речовин, що посилюють смакове сприйняття – значно зменшується, тож їх вводять штучним шляхом.
  • Е700-Е899 – запасний діапазон позначок.
  • Е900-Е999 – антифламенги (піногасники), підсолоджувачі - використовуються при виготовленні дієтичних харчів спеціального призначення. Застосовують в кондитерських виробах, лимонаді, жувальних гумках.
  • Е1000-Е1521 – речовини для глазурування, роздільники, герметики, текстуратори, солеплавителі тощо. Вони повністю заборонені в Україні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий